mars 7, 2018

Internationella kvinnodagen


Den internationella kvinnodagen infaller varje år den 8:e mars och syftet med dagen är att uppmärksamma kvinnors situation runt om i världen. Det är en dag som påminner oss om de många förändringar som gjorts och som hedrar de starka kvinnor som genom historien aktivt kämpat för kvinnors rättigheter, rättvisa och jämställdhet. Men det är också en dag där det är viktigt att lyfta att det fortfarande är en lång väg kvar till en helt jämställd värld.

Den internationella kvinnodagen skapades ur kraven på kvinnlig rösträtt och som ett initiativ från FN har den officiellt firats sedan 1977 och finns sedan 1978 med på FN:s lista över högtidsdagar. Firandet av dagen syftar till en ökad jämställdhet, med det menas att kvinnor och män ska ha samma möjligheter att forma samhället, men också sina egna liv. Jämställdhet innefattar exempelvis makt, ekonomi, arbete och hälsa. Som det ser ut i världen i dag är jämställdhet något som ännu inte är uppnått, varför den internationella kvinnodagen är så viktig.

På flera håll i världen, främst i låginkomstländer blir flickor diskriminerade redan från födseln då man anser pojkar vara mer värda. Att flickor och kvinnor diskrimineras grundar sig i många fall i traditioner och kulturella värderingar och som en följd av detta får färre flickor en utbildning, en sämre hälsa och gifts ofta bort i tidig ålder för att nämna några exempel. Även i länder som Sverige, som ses som ett av de mer jämställda länderna, finns det fortfarande stora skillnader mellan kvinnor och män. Bland annat tjänar män i genomsnitt mer än kvinnor trots att fler kvinnor har eftergymnasial utbildning och betydligt fler män än kvinnor har chefspositioner.

Trots att det fortfarande är en lång väg kvar är det också viktigt att stanna upp och se tillbaka på vad som faktiskt har åstadkommits. Att ta till vara på dagen och hylla de kvinnor som tar ställning och kämpar för rättvisa och jämställdhet. Varför inte också ta tillfället i akt att hylla en stark kvinna i din närhet? Kanske din mamma som alltid ställer upp, en syster eller vän som alltid finns där, en lärare som betytt mycket för dig, eller kanske en kollega som gör arbetsdagen lite roligare?

iDeal Of Sweden vill passa på att hylla följande fantastiska kvinnor:

 

Winnie Harlow är en 23-årig kanadensisk modell och kroppsaktivist som vände sin hudsjukdom till något positivt, och tog modevärlden med storm. När Winnie var fyra år fick hon diagnosen vitiligo vilket gjorde hennes hudton ojämn. Under sin skolgång mobbades hon på grund av sjukdomen. Winnie lärde sig att acceptera sin sjukdom vilket blev till hennes fördel. Som 16-åring upptäcktes hon av en fotograf i Toronto och efter det blev hon även uppmärksammad av Tyra banks och tävlade i Americas Next Top Model 2014. Hon har sen dess setts i flera kampanjer, bland annat för Diesel och Desigual och även på flera modeveckor.

iDeal älskar Winnie för att hon visar att alla människor är vackra som de är, och står upp för att man inte ska skämmas för sin kropp eller sitt utseende.

Isabella Löwengrip kan vid 27 års ålder titulera sig själv som både entreprenör, författare, föreläsare, bloggare och tvåbarnsmamma. Hon startade sin karriär som 14-åring med bloggen Blondinbella.se vilken snabbt blev en av de största i Norden. Numera bloggar Isabella under sitt eget namn och är en erkänd entreprenör med flera bolag i bagaget, varav det första startades redan som 16-åring. Idag driver hon fyra bolag med Löwengrip Care and Color i toppen som säljer hud- och hårprodukter. Isabella har också skrivit en rad böcker, bland annat ”Egooboost!” som är en peppande och stöttande bok för unga tjejer.

iDeal älskar Isabella för hennes engagemang i att boosta unga tjejer och hennes otroliga driv. Isabella visar att man kan nå hur långt som helst om man vågar tro på sig själv.

Amiee Song var tidig med att starta en blogg när fenomenet först dök upp och grundade sin redan 2008. Som den powerkvinna hon är vände hon snabbt sitt intresse till en framgångsrik affärsidé och hennes personliga hemsida når över miljoner läsare varje månad. Under 2016 uppmärksammades hon i tidningen Forbes berömda 30 under 30-lista. Eftersom hon delar sitt spännande liv som innehåller en mängd resor, modevisningar och samarbeten med lyxvarumärken som Chanel och Louis Vuitton är det inte konstigt att hon har hela 4,7 miljoner följare på Instagram.

iDeal älskar Amiee för hennes personliga sätt att dela med sig av sitt liv utan att dölja något och hur hon inspirerar miljoner andra med sin unika stil.

Filippa Knutsson vågade satsa på sin idé om att skapa rena, enkla kläder som ”andas tidlöshet även om de följer en trend” och har med sitt varumärke Filippa K blivit en av Sveriges mest framgångsrika entreprenörer. Hon har grundat och drivit modeföretaget som kommit att bli ett av Sveriges mest kända modemärken internationellt.

För sex år sedan tog hon en operativ paus från Filippa K men kom i samband med Stockholms modevecka i januari tillbaka som kreativ chef. Filippa har även mottagit ett flertal fina utmärkelser och priser för sin design, sitt entreprenörskap och för sin roll som kvinnlig förebild.

iDeal älskar Filippa för att hennes kreativa mod, hennes känsla för bekvämt och stilfullt mode och för modet att våga satsa på sina egna idéer. Givetvis älskar vi också hennes fantastiska design!

Dela det här inlägget
Fler inlägg